Continuüm denken

Hoe

Hang 2 lege flipovers in de breedte aan de wand en noteer daarop de uitersten van de continuümbalk: helemaal links ‘gezond’ en helemaal rechts ‘ziek.

Verdeel de kaarten onder de teamleden. Op elke kaart staat een term die wordt gebruikt om iemands geestelijke gesteldheid te beschrijven. Teamleden plaatsen hun kaart(en) op de continuümbalk, waar zij vinden dat die past. Vervolgens bevestig je de kaart(en) met plakband/punaises. Als iedereen zijn kaarten op de continuümbalk heeft bevestigd, kijken de teamleden naar het totaaloverzicht zonder te praten. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunnen zij dit heen en weer lopend doen of vanaf hun zitplaats.

Als iedereen zijn kaarten op de continuümbalk heeft bevestigd, kijken teamleden naar het totaaloverzicht zonder te praten. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunnen zij dit heen en weer lopend doen of vraag de teamleden of ze een kaart zien die ze zelf op een andere plaats in het continuüm zouden hebben bevestigd: waarom vinden ze dat die elders moet hangen?

Vraag de teamleden naar de continuümbalk aan de muur te kijken en te bedenken waar ze zichzelf zouden plaatsen op dit moment. Vraag hen vervolgens waar ze zichzelf afgelopen week geplaatst zouden hebben en dan het afgelopen jaar.

Bespreek met elkaar of posities gewijzigd zijn. Een belangrijk doel hiervan is dat de deelnemers inzien dat geestelijke gezondheid en je gevoel van welbevinden constant aan verandering onderhevig zijn.

Klik op de kaarten om ze te openen (PDF) en ze uit te printen.

 

Bron: Samen Sterk Zonder Stigma

Terug naar overzicht oefeningen