Het verhaal van Marjan

Ik ben Marjan de Jong en ik werk voor kliniek de Vlaardingenlaan als ervaringswerker.

Op jonge leeftijd heb ik de diagnose depressie gekregen en op 18-jarige leeftijd ben ik uit huis gegaan omdat ik me niet welkom voelde thuis. Ik heb toen een opname gehad en ben in een sociaal pension gaan wonen voor dak- en thuislozen. Hier heb ik heel wat van het straatleven meegemaakt en het lukte me om op ongeveer op 22-jarige leeftijd een eigen studentenkamer te huren.

‘Door herstelondersteunend werken knapte ik heel erg op’

Ik studeerde op dat moment in Zwolle omdat ik de psychiatrie heel erg interessant vond en dacht: misschien kan ik hier voor mezelf wat van leren om wat fijner in het leven te komen staan. Hier heb ik mijn SPH diploma gehaald en ben op 25ste naar Amsterdam gekomen en ben gaan werken in de volwassenenpsychiatrie.

Het lukte me niet om mijn problemen achter me te laten en ze haalden mij in, waarna ik vele opnames kreeg en ook vele diagnoses. Ook heb ik veel soorten therapie gehad, maar door vrijwilligerswerk bij het herstelbureau van HVO-Querido en het leren kennen van ervaringsdeskundigheid en herstelondersteunend werken knapte ik heel erg op. Zo goed dat ik nu een fijn leven heb.