Wat is een Luistergroep?

Precies wat het woord zegt: mensen die bij elkaar komen en die luisteren naar verhalen van de andere deelnemers aan de groep. De mensen in de groep luisteren naar jou als jij je verhaal vertelt, net zoals jij luistert als iemand anders vertelt.

Wie kent het gevoel niet van:

“ik wou dat ik daar nu eens over kon praten.”

Gewoon, met iemand praten over dingen waar ik tegenaan loop. Een soort steentje in je schoen. Je loopt wel door, maar met iedere stap lijkt die steen groter en pijnlijker te worden. De beste oplossing is: stoppen en die steen eruit halen. En dan lijkt die steen meteen minder groot. Meer een steentje dan een steen. En je denkt: ben ik nu de enige met zoiets?

Nee dus: je bent niet alleen.

Er zijn veel mensen die over dingen struikelen waar ze geen  raad mee weten. Ze houden die vaak voor zichzelf en het probleem wordt daardoor groter en zwaarder.

Voorbeelden van verhalen

Een lege portemonnee terwijl de helft van de maand pas om is. Een kind waar je zielsveel van houdt, maar af en toe achter het behang kunt plakken. Een puber voor wie je opeens de politie aan de deur krijgt. Een man die ziek thuis is en waar jij ook voor moet zorgen. Geluidsoverlast van je buren. Dat je veel eenzaam thuis bent.

Het kan een opluchting zijn om te horen dat het leven van anderen ook wel eens zwaar is. Je kunt in een Luistergroep vertellen wat je moeilijk vindt. Er wordt geluisterd zonder dat een ander er iets van vindt. Wat je wel kunt doen, is luisteren naar anderen. Hoe hebben anderen dit aangepakt? Je kunt dan denken: misschien kan ik het ook op zo’n manier eens proberen bij mij thuis.

Tijdens zo’n bijeenkomst doen we voor de afwisseling soms even iets anders dan praten en luisteren: muziek beluisteren, een spelletje doen, bewegen, een gedicht voorlezen.

Voor wie?

Bij de Luistergroepen is iedereen welkom. Ook als je niets wilt vertellen en alleen maar wilt  luisteren… welkom.

Luistergroepen zijn open en vrijblijvend. Je hoeft je niet aan te melden en kunt gewoon komen.

Door wie?

Er zijn verschillende luistergroepen. Luistergroepen worden vaak door een ervaringswerker samen met een geestelijk verzorger gegeven.

Waar en wanneer?

Klik op een activiteit om je aan te melden

View All Activiteiten

 

Meer informatie? Mail pitenco@arkin.nl of kijk op www.luistergroepen.org.