Het verhaal van Natasja

“Sinds zo’n drie jaar ben ik werkzaam binnen een van de FACT-teams van Mentrum in Amsterdam Oost. Ik vind het heerlijk om op m’n fiets te springen en zo naar cliënten op huisbezoek te gaan. Naast mijn werkzaamheden binnen het team, faciliteer ik samen met mijn collega Jermain de Herstelgroep in Amsterdam-Oost en ben ik trainer voor de cursus ‘Hoe overleef ik mijn doodsgedachten?’. Sinds oktober 2020 mag ik mijzelf (met trots!) de eerste ervaringswerker van Novarum noemen.

“Ik ben een groot voorstander van het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij eetstoornissen”.

Behoefte inzet ervaringsdeskundige  

Ik ben een groot voorstander van het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij eetstoornissen. Juist bij eetstoornissen, omdat het zo’n complex ziektebeeld heeft en misschien ook omdat ik het tijdens mijn eigen herstel zo gemist heb. Wanneer je verstrikt zit in de meest hardnekkige overtuigingen, kan het echt waardevol zijn als iemand voelt wat je bedoelt. Alweer bijna een jaar ben ik inmiddels werkzaam bij Novarum. Bij het beginnen met implementeren van ervaringswerk, zouden we het aanbod beperken tot de klinische behandelsetting. Al snel bleek dat er vanuit andere hoeken van Novarum ook directe behoefte is om ervaringsdeskundigheid in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan poli cliënten die veel ambivalentie voelen, vastlopen in de behandeling of twijfelen of die klinische behandeling nu écht wel nodig is. Maar ook cliënten die nog wachten op behandeling spreek ik steeds vaker.

Gelijkwaardigheid  

Naast individuele cliëntondersteuning in de kliniek, sluit ik aan bij systeemgesprekken wanneer daar vraag naar is. Ook begeleid ik een therapiegroep waarin we vrije ruimte creëren om met elkaar in gesprek te gaan over herstel en wat daar allemaal bij komt kijken. Cliënten ervaren dit als helpend en vinden het fijn om er op deze manier gezonde taal aan te geven. ”Op een gelijkwaardige manier openheid kunnen geven, zonder drempels of schaamte, maar met een dosis begrip en zelfs een beetje hoop”. Zo beschreef een client de meerwaarde van ervaringsdeskundigheid laatst. Dan besef ik weer even dat ik de mooiste baan van de wereld heb”.