Deel jouw ervaring

‘Ik ben van mij!’

Ik kom uit een gezin dat niet echt alledaags was.
Een familiesysteem waarin oorlogsvervolging, mishandeling, misbruik, autisme, ADHD, verslaving, depressie en suïcide aanwezig waren. Een chaotische situatie met veel spanningen en hierdoor probeerde ik zo min mogelijk op te vallen en eigenlijk alleen maar lief te zijn. Om het wat minder onveilig te maken enerzijds, en om vooral niet te doen dat ik zag dat anderen elkaar aandeden.
Ik huilde als kind veel. Uit machteloosheid en plaatsvervangende pijn/verdriet.
Het was trouwens niet alleen maar lastig thuis. Een gezamenlijk overlevingsmechanisme was humor. Zwarte humor vaak, venijnige humor maar het was wel humor, ook al voelde dat vaak dubbel. Er werd dus ook vaak gelachen!

Werken met mijn familie-ervaring

Als ik kijk over mijn leven heen ben ik eigenlijk mijn leven lang chronisch depressief geweest, als kind al. Ik heb lange tijd op eigen houtje geworsteld en weigerde elke vorm van therapie en medicatie, geen vertrouwen in anderen. Ik zag al jong dat mijn eigen problemen in mijn leven niet op zichzelf stonden. Mijn hele systeem, familie, was een rommeltje. Niet zo gek dat ik daar last van had! Daarom heb ik gekozen bij die bron te beginnen en met mijn familie-ervaring te werken. Daar zit mijn eigen ervaring net zo goed in!
Uiteindelijk heb ik twee keer een korte periode antidepressiva geslikt. Dat heeft een beetje geholpen maar pas toen ik een aantal opleidingen in lichaamswerk en coaching volgende en daarnaast allerlei therapeutische dingen ondernam begon ik te helen. Ook de vrienden die ik, ondanks alles, wist te vinden en houden zijn hierin essentieel geweest!

Haptonomie, craniosacraaltherapie, gestalttherapie, holistische massages, traumatherapie; volgens mij is dat het wel. Alles in het alternatieve circuit dus. De GGZ heb ik geprobeerd maar daar voelde ik me alleen maar zieker worden toen ik een diagnose kreeg. Ik schrok me dood (en wist niet dat het nodig was voor de verzekering); ik was niet ziek, ik was alleen somber! En ben er dus direct weer vertrokken. Jammer want nu heb ik alles zelf uitgevogeld al heeft dat ook veel voordelen.

Mijn isolement werd doorbroken door lotgenotencontact

Vanaf 2014 zijn mijn depressies verleden tijd. Ik heb toen na 20 jaar in de IT gewerkt te hebben, de stap kunnen zetten om weg te gaan uit dat vak. Heel eng maar kon niet meer verder daarin. Het was óf weg, óf ziek worden. Ik heb in die periode ook ontdekt dat ik een KOPP en Brus ben, mijn isolement werd doorbroken door lotgenotencontact. Ik was niet de enige, er waren mensen die het kenden en begrepen! Twee essentiële momenten die mijn leven veranderd hebben.

Ik heb intussen de stap naar het vak van (familie-)ervaringsdeskundige kunnen zetten. Het is zo fijn om al deze ervaring betekenisvol in te kunnen zetten!

De grote lijn van mijn herstel is denk ik daadwerkelijk mezelf gaan toe-eigenen en weer gaan verbinden. Ik ben van mij. Ik mag er zijn. Mezelf als belangrijkste persoon in mijn leven te durven en kunnen gaan beschouwen. Een levenswerk om dat te ontwikkelen en is still work in progress. Ik kan nu oprecht zeggen dat ik blij ben dat ik leef.

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2022 Pit & Co - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin