Blog Koffiekamer

De digitale koffiekamer van Pit en Co

In het begin van de Coronacrisis zijn wij (5 ervaringswerkers van Mentrum) begonnen met de Koffiekamer: een virtuele plek waar cliënten en ervaringswerkers met elkaar in contact kunnen komen om zo verbinding aan te gaan en ervaringen te delen.

De achterliggende gedachte is dat veel mensen door de dreiging van het coronavirus gevoelens van eenzaamheid, somberheid, angst, machteloosheid en/ of verveling kunnen ervaren. De Koffiekamer zou uitkomst kunnen bieden door laagdrempelig vanuit je eigen huiskamer via de computer of telefoon toch in contact te blijven met gelijkgestemden.

Omdat mensen zich kunnen aanmelden via de website van Pit&Co is de Koffiekamer er voor cliënten Arkin-breed alsmede niet-cliënten. Zo hebben we onder andere meerdere malen digitaal koffiegedronken met een jongeman uit Twente. Het ging een tijdje niet zo goed met hem en de Koffiekamer heeft er mede voor gezorgd dat hij niet opgenomen hoefde te worden.

In eerste instantie hadden we van tevoren een programma gemaakt, een soort mini-agenda met wie wat zou zeggen in welke volgorde en welke onderwerpen. Uiteraard zouden we eerst deelnemers vragen of ze een onderwerp hadden waar ze het graag over zouden willen hebben. Grappig (en prettig) genoeg ontstond er vanzelf een gesprek over thuiszitten en later over psychose. Op de vraag wie er allemaal een psychose had gehad beantwoorde iedereen door zijn/ haar vinger op te steken. Op dat moment voelde je via het beeldscherm de verbinding ontstaan. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek en durfden zich kwetsbaar op te stellen, wat heel mooi was.

Hieronder een aantal ervaringen, situaties en quotes vanuit de Koffiekamer. Wil je meer lezen klik dan hier.

Een deelnemer verteld dat ze zich beroerd voelt, ze heeft corona. Gelukkig kan ze wel lachen en ze vertelt enthousiast over haar pasgeboren neefje. Normaal heeft ze genoeg te doen, maar nu ligt ze veel op bed. Wel doet ze aan mindfulness. Na een tip van vorige week heeft ze via de Arkinsite gekookt met een filmpje van Thuisbuis. Het eten was lekker en snel klaar.


Een andere deelnemer vertelde dat vorige week dat iedere dag van de week hetzelfde leek en dat vond ze niet leuk. We hebben haar wat tips gegeven en afgelopen week ging het beter. Zo heeft ze onder andere afgesproken met vriendinnen op een terras. Ook is ze naar de anti-racisme demonstratie op de Dam geweest. Wel spannend, want het was erg druk en niemand kon zich aan de 1,5m afstand houden. Een van de ervaringswerkers vertelt er ook te zijn geweest. Weer was de verbinding voelbaar.


‘De oprechte steun die ik ontvang vanuit De Koffiekamer heeft ervoor gezorgd dat ik een opname heb kunnen voorkomen. Eerder werd ik opgenomen wanneer ik zo depressief was, maar ik vind een opname heel vervelend. De Koffiekamer geeft mij houvast en vertrouwen, omdat ik op 2 vaste momenten in de week mijn gedachten kan delen, er naar mij geluisterd wordt en er met mij wordt meegedacht.’


De Koffiekamer is een initiatief van Pit&Co uitgevoerd door Catherine Broek, Marjanne Hart, Natasja Verbeek, Amna Haji en Floris Broekhuizen.  De Koffiekamer is een doorlopende groep waar nog steeds mensen aan kunnen deelnemen. Graag zelfs!

Aanmelden koffiekamer

Wie weet tot ziens aan de andere kant van het scherm, met een kopje koffie!