Wat is WRAP … to Work!?

Met deze speciale WRAP-training (Wellness Recovery Action Plan) is het makkelijker om een goed gevoel vast te houden bij het vinden en houden van werk, en hier zelf invloed op te hebben. De focus in deze cursus ligt op ‘waarin ben ik sterk’ in plaats van ‘wat lukt me niet’.

Kernbegrippen waarmee gewerkt wordt zijn:

  • Hoop
  • Persoonlijke verantwoordelijkheid
  • Eigen ontwikkeling
  • Opkomen voor jezelf
  • Steun.

De WRAP bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De ‘gereedschapskoffer voor een goed gevoel’: een set hulpmiddelen die je in kan zetten om je in je werk goed te voelen, of als ondersteuning bij het weer aan het werk gaan.
  • Het Dagelijks Onderhoudsplan: een lijst met dingen die je dagelijks doet of soms doet om je goed te voelen, en om structuur aan te brengen. Voorbeeld: op tijd naar bed gaan of de avond van te voren je spullen klaar leggen voor het werk.
  • Triggers: het in kaart brengen van prikkels van buitenaf waardoor je van slag kunt raken, en een actieplan om dit op te kunnen lossen. Voorbeeld: overprikkeld raken en af en toe een rustig plekje opzoeken of om gaan met nieuwe verantwoordelijkheden die stress kunnen veroorzaken of een collega waar je het niet zo goed mee kan vinden.
  • Vroege waarschuwingstekens: Hierin beschrijf je de eerste signalen die je bij jezelf constateert die van binnenuit komen en die mogelijk wijzen op een verslechtering van je situatie, en maak je een plan voor wat je kunt doen om je balans te hervinden. Voorbeeld: faalangst wat opsteekt of concentratie problemen, ontwijken van ander door je vaker ziek te melden op het werk.
  • Signalen van ontsporing: Waardoor weet je dat je situatie verergert. Bijvoorbeeld: niet meer willen eten, niet kunnen slapen, vreemd of risicovol gedrag, middelengebruik, suïcidale gedachten, paranoïde etc. Ook hier maak je een plan voor ook bij de werksituatie die je kunt volgen als het zover komt.

Na deze onderdelen ga je een Crisisplan maken voor de werksituatie met richtlijnen voor wat jij wilt dat er gebeurt (of niet gebeurt) als je in crisis raakt, en het Post-crisisplan met wat jij nodig hebt om weer terug te komen in de situatie waarin je je goed voelt.

Voor wie?

Voor iedereen die binnen zijn herstelproces wil werken aan het vinden of behouden van werk. Je werkt daarvoor aan je eigen persoonlijke plan.

Door wie?

Bij een WRAP-training zijn ‘facilitators’ aanwezig. Dat zijn mensen die zelf de WRAP-training hebben gevolgd en daarna getraind zijn om facilitator te zijn voor anderen.

Waar en wanneer?

Klik op een activiteit om je aan te melden

De data zijn nog niet bekend, heb je interesse stuur dan een email aan pitenco@arkin.nl